Als je het gevoel hebt dat je iets onthouden is en je associeert dat met niet lief genoeg of niet goed genoeg zijn, zul je een verslavend, uitputtend patroon gaan ontwikkelen om die behoefte aan liefde en erkenning op te vullen.

Je zult zonder het te beseffen hard gaan werken om ook lief gevonden te worden, ook goed genoeg bevonden te worden. Dit begint klein maar kan je hele leven gaan beheersen. Je wordt vrijwillig slaaf van de ander door je eigen foute overtuigingen. De ander doet vaak iets met de beste bedoelingen en is zich van jouw pijn geheel niet bewust. Hij kan je een cadeau geven met een strik erom en het kan aankomen als een bom.

Thuiskomen bij jezelf en de ander, dat is vrijheid in verbinding - Judith Arendsen - Het is mensenwerk01

Je werkt, vrijwillig en onbewust, hard voor liefde, erkenning, mooi genoeg zijn en het is nooit genoeg. De bevestiging blijft uit en dus ga je nog harder werken, nog meer je best doen. Je wordt steeds opnieuw teleurgesteld en voelt je eenzaam en verdrietig.

Als je iets, dat kan van alles zijn, dreigt kwijt te raken, zul je er hard voor vechten zonder je het bewust te zijn. De leegte die je voelt is vreselijk. We willen ons goed voelen. Maar je voelt je afgedankt, misbruikt of afgewezen. Je gaat liever nog harder je best doen om je te bewijzen en de leegte niet te voelen. Je hoofd draagt je allerlei mogelijkheden aan om nog harder te vechten.

Als de ander je voor je gevoel misbruikt, is het niets anders dan gemis aan liefde, erkenning.

De oplossing ligt in jouw eigen handen. Je misbruikt jezelf. Je mag de strijdbijl neergooien. Het wordt tijd, dat je van jezelf gaat houden. Weet dat je al lief, prachtig en goed bent. Altijd al geweest trouwens. We worden allemaal zo geboren. Mooi en uniek. Door gebeurtenissen in het verleden hebben we onszelf doen laten geloven dat het anders is.

Ik heb alles los gelaten waar ik dacht liefde en erkenning te moeten halen. Het losbreken was pijnlijk, maar noodzakelijk. Veel weggestopte emoties dienden zich aan. Als je eruit wilt, zul je erdoor moeten. Veel oud zeer kwam naar boven, loslaten, vastklampen, loslaten, vastklampen, rouwen, jezelf heldere vragen stellen, inkeer en terugtrekken.

Ik heb mezelf in dit proces gevonden. Veel nieuwe inzichten gekregen. Ik ben mijn eigen talenten gaan ontdekken en ontwikkelen. Het brengt me vreugde, kracht, liefde, gemak, ontspanning, vrijheid, verwondering, verbinding. Met minimale inzet het maximale resultaat.

Ik kreeg niet altijd van ik wilde, maar wel wat ik nodig had.

Ik hou nu van mezelf en van de ander. Bij alles wat ik nu doe, vraag ik mezelf af: voor wie doe ik het? Wil ik dit echt zelf? Word ik er blij van? Als ik de ander help, help ik dan ook mezelf? Heb ik dit nodig voor het opvullen van een leegte of omdat het mij vreugde brengt. Kan ik ook zonder en dan nog gelukkig zijn? Is het de kers op de taart? En als je weet wat je niet wilt, weet je ook wat je wel zou willen. En daar ga je dan voor, vastberaden en onverwoestbaar.

Thuiskomen bij jezelf en de ander, dat is vrijheid in verbinding

Ik heb alles los gelaten, vrij gelaten, onthecht van de uitkomst. En wat bij me hoort, blijft of komt terug. Wat niet meer bij me hoort, zal ik kwijtraken. Dat is pijnlijk maar goed, weet ik nu. Ik heb ervoor gevochten in het verleden. Het heeft me uitgeput en nooit gebracht wat ik hoopte. Ik geef het ervoor vechten nu op en zoek berusting in alles. Ik accepteer mezelf nu onvoorwaardelijk met mijn mooie, goede en ook slechte en/of verdrietige momenten. Het maakt de wereld zoveel mooier en vrediger. Het geeft rust.

Ik heb dit patroon in mezelf ontdekt. Maar ik zie de patronen ook bij anderen. Ik kan je garanderen dat jij ook slaaf van je eigen overtuigingen bent. Ik weet nu wat iemand drijft. Liefdeshonger of zelfliefde. Ik ken de weg naar en de strijd om zelfliefde. Het heeft me compassie voor mezelf en voor de ander geleerd. Met pieken en dalen is het me gelukt de ander liefdevoller te bekijken en oordeel los te laten. Het blijft wel een proces waar je waakzaam moet blijven niet terug te vallen in het oude, het (ver)oordelen en harde werken. De ander de schuld geven van jouw onbehagen is snel gedaan. Op dat moment moet je terug naar jezelf en onderzoeken waar het in jou zit. Ik garandeer je. Vaak kom je uit op gevoel van afwijzing, afkeuring. Dus mag je jezelf weer helen.

Thuiskomen bij jezelf en de ander, dat is vrijheid in verbinding - Judith Arendsen

Er ontstaat vrijheid en toch verbinding. Vrijheid omdat je geen slaaf meer bent van je eigen overtuigingen en nu opkomt voor je eigen verlangens. Verbinding omdat je de ander vrijlaat en de strijd kan herkennen. Ik heb de sleutel van mijn geluk nu in mijn hand en stop deze niet meer in de broekzak van de ander. Ik kan ook de ander niet redden. Ik kan er zijn. Maar dat is al het grootste geschenk dat je de ander kunt geven. Een relatie waar we vrij zijn onszelf te zijn, te ontwikkelen en elkaar daarin te steunen en de wind onder de vleugels van de ander te zijn. Dat noem ik thuiskomen bij jezelf en de ander!

Als je jezelf heelt, heel je jouw omgeving. Maak je keuzes die in jouw belang zijn. Er vallen mensen af. Maar jouw vreugde en geluk is besmettelijk. Pas op. Je omgeving kan maar zo eens een paradijs worden, zowel prive als zakelijk.

Liefs,

Judith Arendsen Logo