Wat mij altijd al heeft gefascineerd, is het gedrag en de ontwikkeling van mensen. Er is in de loop der jaren veel veranderd. Mijn gevoel zegt vaak dat wij in de huidige, snelle en zakelijke maatschappij de mens en al zijn mogelijkheden uit het oog aan het verliezen zijn. De snelheid en manier van handelen in deze snelle, zakelijke wereld is in veel gevallen een handicap aan het worden en beperkt ons enorm bij het nemen van de juiste beslissingen. Ik zal het uitleggen aan de hand van een metafoor namelijk gras.

 

Mooi gras

Stel je bent op zoek naar een prachtig stukje gras voor in je tuin. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren.843x835 jezelf overwinnen:zaadjes

Een kant en klaar matje
Je gaat naar het tuincentrum en je ziet daar ontzettende mooie, kant en klare grasmatten liggen. Je bent er helemaal van gecharmeerd en  denkt aan de tijd die je ermee kunt besparen. Direct resultaat en tijd over. Wat wil je nog meer!

Zaadjes
Het alternatief dat de verkoper voorstelt, is zaadjes. Het zaad dat je koopt, ga je zaaien. Je moet er wat meer energie in stoppen. Maar met een beetje aandacht en wat tijd heb je een ontzettend mooi resultaat. Het gras ligt er geweldig mooi bij.

Kunstmest
Soms heeft het gras zelfs kunstmest nodig om een nog beter resultaat te behalen.

In eerste instantie lijkt de kant en klare grasmat een geschenk uit de hemel.  Onze buren hebben echter zo’n grasmat en na twee jaar is het al lang niet meer zo mooi als bij aankoop. Het zit vol pollen, onkruid en ga maar door. Deze zaadjes zaten dus ook in de kant en klare mat en kwamen na een tijdje aan de oppervlakte. Ons zelf ingezaaide matje ligt er strak en verzorgd bij en met een beetje kunstmest hebben wij het mooiste grasmatje van de straat.

Wat is nu de kern van het verhaal?
De in eerste instantie beste grasmat blijkt na enkele jaren toch niet de beste oplossing. Soms moet je de tijd nemen en investeren in een mooi product.

Hoe kun je deze vergelijking maken?
Sommige kinderen presteren gelijk goed, zijn nergens bang voor, hebben zelfvertrouwen. Andere kinderen hebben meer aandacht (kunstmest) en hulp nodig om het beste uit zichzelf te halen, om te kunnen ‘renderen’.

Ik neem voor het gemak even onze zoon Sam als voorbeeld.  Sam is iemand die weet wat bij hem past en wat dus zijn passie zou kunnen worden. Hij is het zaadje dat gezaaid moet worden. Met veel liefde, vertrouwen en aandacht krijg je een prachtig grasmatje.

Wat bedoel ik daar mee? Sam weet precies wat hij wil en hij snapt ook heel veel. Maar hij is een perfectionist en dus legt hij de lat  hoog. Een mens krijgt geen stress omdat hij/zij perfect is, maar omdat hij/zij perfect wil zijn. Sam kan niet goed tegen fouten maken. Hij gaat in sommige situaties op 40% tot 70% van zijn kunnen functioneren omdat hij weet dat hij dat beheerst. Je MOET uit je comfortzone en leren fouten te maken, dan pas ben je tot veel in staat. Veel meer dan je denkt! Een voorwaarde is wel dat hij mensen treft, die hij vertrouwt en die hem leren dat hij fouten mag maken.

Het gaat nog verder vind ik. Je moet je eigen tekortkomingen erkennen. Durf mensen om je heen te zoeken, die deze tekortkomingen aanvullen. Mensen, die bij je passen, die je vertrouwt en die op een bepaald vlak gewoonweg beter zijn dan jij. Je voelt zelf heel goed wie jou inspireren. Zie daarom andere mensen niet als een bedreiging maar als een grote meerwaarde. Dan krijg je het beste resultaat dat je maar kunt bereiken.

Om terug te komen op het gras. Hoe je het grasmatje ook neerlegt. Het gaat om meerdere factoren die ervoor zorgen dat je het beste en mooiste grasmatje krijgt:

 

 • Goede grond, geen drijfzand -> Een goed solide team om je heen,
  een goede thuisbasis.
 • Kwaliteit –> je moet doen wat bij je past en met talent wordt het
  een passie en kun je tot  grote hoogtes komen.
 • Onkruid wieden -> je mag fouten maken en je moet kritiek
  kunnen verdragen. Ga met opbouwende kritiek aan de slag.
  Je moet je eigen beperkingen erkennen. Zoek mensen om je heen die dat aanvullen, die je inspireren.
 • Kunstmest en water -> veel liefde, aandacht en heel belangrijk veel  vertrouwen geven.

Bij Sam moeten we wat onkruid wieden en veel water geven.843x561 gras gieter: jezelf overwinnen Dan weet ik dat hij het beste uit zichzelf kan halen in zijn leven. Het gaat er niet om dat je de beste wordt, maar dat je het beste uit jezelf haalt en gelooft in jezelf.

Als ik zelf terugkijk, heb ik dezelfde valkuilen gekend en mijn weg moeten vinden. Perfectionisme is een mooi en waardevol goed. Je wilt het hoogst haalbare bereiken, maar als het een belemmering wordt in je functioneren, waardoor je dat doel juist niet haalt, moet je een stapje terug. Fouten maken mag! Van fouten kun je leren. Het gaat niet altijd makkelijk.  Maar als je als persoon toch ergens over wilt twijfelen, twijfel dan over de grenzen van je mogelijkheden.

Mensen die uit hun comfortzone durven te stappen, die openstaan voor nieuwe dingen en met compassie handelen zijn goud waard voor een team of een bedrijf. Zij renderen als geen ander. Een diploma is dan niet eens relevant! Talent en compassie zijn dan de sleutelwoorden.

Ik heb in dit geval mijn zoon Sam als voorbeeld gebruikt, omdat hij dicht bij mij staat. Maar zo zijn er veel voorbeelden. Ieder mens is anders en uniek in zijn soort. Het begint echter bij jezelf. Jezelf overwinnen, niet de berg! Als je jezelf hebt overwonnen en open bloeit, ben je tot alles in staat. En als je iets gaat doen wat bij je past en dat je passie mag worden, dan ben je een heel gelukkig mens!!

Liefs,
Judith Arendsen Logo