Ga niet voor redden, maar voor steunen…

Als je denkt dat de ander niet zonder jouw hulp kan en je altijd alles voor de ander wil fixen, ben je een redder. Je helpt echter de ander niet, je ontkracht de ander in haar/zijn groei. We groeien door het opdoen van ervaringen en door groeistuipen.

Je helpt jezelf ook niet. In plaats van je te richten op je eigen ontwikkeling en ervaringen gaat je aandacht naar de ander uit. Jij bereikt hierdoor ook niet je hoogste potentieel.

Soms houden we strijdvaardig vast aan een eindeloze missie de ander te willen veranderen. Je kunt de ander niet veranderen. Veranderen komt van binnenuit. De ander moet het zelf willen en vanuit diepe eigen overtuiging doen.

We zitten vast in rollen. Rollen als nodig hebben, nodig zijn. Het geeft ons een bestaansrecht buiten onszelf. Het is ongezond voor de ander en jezelf. Dat wil niet zeggen dat je er niet voor de ander mag zijn. Dat wil zeggen dat je niet alles voor de ander oplost. Je geeft de ander ruimte om te ontwikkelen, eigen antwoorden te vinden en te groeien. Je huilt, lacht en leeft samen. Je bent veilige grond waar de ander zichzelf mag zijn. Waar de ander fouten mag maken omdat dat ervaringen zijn die verrijken.

De ander behoeden voor fouten is een ervaring ontnemen. De ander steunen is heel wat ander anders dan redden. Ga voor steunen. Ben de wind onder de vleugels. Laat de ander zelf leven met alles wat het leven te geven heeft. Het mooie en het minder mooie.

Alles brengt ons verder
Alles verrijkt ons leven
Alles heeft zin
En zingeving vinden we zo!

Wees diegene waar de ander zich thuisvoelt. Waar de ander mag zijn wie hij/zij in essentie is. Geen angst voor afkeuring omdat iets niet gegaan is zoals gehoopt. Pak elkaar vast en weet dat dit de weg is naar iets moois. Waar liefde woont, groeien de mooiste dingen. Het leven is een speeltuin als we leren spelen.

Liefs,

Judith Arendsen Logo

 

 

Zingeving in relaties, waar je ook bent!