We herkennen het allemaal wel. Je komt een ruimte binnen en alle ogen zijn op je gericht. Of je staat ergens en je merkt dat je door een groep geobserveerd en (voor jouw gevoel) bekritiseerd wordt. Mensen hebben altijd de neiging om naar anderen te kijken en te (ver)oordelen. Maar waarom doen we elkaar en onszelf dit aan? We maken ons er allemaal schuldig aan of hebben ons er schuldig aan gemaakt.

‘Wat jij voelt bij het (ver)oordelen van de anders zegt alles over jezelf. Niets over de ander.’

Want de vraag, die je jezelf moet stellen, is. Help ik mezelf door de ander naar beneden te halen of mezelf lager in te schatten? Nee, je helpt jezelf er niet mee. Door de ander neer te halen, word je zelf niet groter. Je houdt jezelf ongelofelijk voor de gek. Wat jij voelt bij het (ver)oordelen  van de ander zegt alles over jezelf, niets over de ander! Dat moeten we onszelf goed realiseren.

843x562 bloem:bijWat zit er werkelijk achter het gevoel, dat bij je opkomt als je naar de ander kijkt en je ego de ander wil (ver)oordelen? We proberen zo onbewust ons negatieve zelfbeeld, onze eigenwaarde te verbloemen. Vind je jezelf wel mooi genoeg? Vind je jezelf eigenlijk te dik , te dun, te klein of te lang?
Ben je jaloers?  Ben je onzeker? Voel je jezelf niet waardevol, niet goed genoeg? Daar ligt de sleutel.  Bij jezelf dus. Zou je jezelf namelijk als mooi, waardevol en uniek zien, heb je helemaal niet de behoefte om jezelf met de ander te vergelijken. Want dat ben je onbewust aan het doen.

De ander neerhalen helpt dus niet. Jezelf als waardevol en uniek zien helpt wel! Pas het beeld van jezelf aan. IEDEREEN is uniek en waardevol. Jij dus ook. Jij bent je eigen unieke zelf en perfect zoals je bent. Het negatieve zelfbeeld, dat je van jezelf hebt, is niet waar. Het zijn je eigen gedachten. Je hebt het zelf gecreëerd. Als jij het beeld, dat je van jezelf hebt, positief aanpast, zul je de ander ook met andere ogen gaan zien. Je gaat achter ieder uiterlijk een uniek en mooi mens zien, een verhaal. Iemand die zich anders kleedt, laat zijn uniekheid zien. Zie dát! Zie hoe dapper deze persoon eigenlijk is door niet met de massa mee te gaan. Geniet van ieder mens zoals hij/zij is.

‘Wat de ander van jou vindt, zegt iets over hem/haar.
Jij houdt de ander ook een spiegel voor!’

Het geeft jezelf zoveel rust als je blij en tevreden bent met jezelf. Het maakt namelijk niet meer uit wat de ander van je vindt. Welk beeld zij bij jou hebben gecreëerd. Jij weet wie jij bent. En jij bent jij. Precies goed zoals je bent. Je mag er zijn. Wat de ander van jou vindt, zegt iets over hem/haar weten we nu. Jij houdt de ander ook een spiegel voor. Je mag dus vanaf nu loslaten wat de ander van je vindt. Dat is niet jouw pakkie an.

shutterstock_116298694

We kunnen met z’n allen een voorbeeld nemen aan de bloem. Een bloem vergelijkt zich niet met een andere bloem.

Een bloem richt zich op zichzelf om de mooiste versie van zichzelf te worden.  De bloem doet er alles aan om te groeien, te stralen, stuifmeel te produceren en bijen aan te trekken.  Als jij niet in je eigen schaduw duikt om je eigen frustratie(s) op te zoeken, het beeld van jezelf aan te passen, ben je geen stralende bloem. Je groeit in de schaduw en haalt niet het beste uit jezelf. Je doet jezelf tekort.

Als je mag kiezen uit een mooie, stralende bloem of een bloem, die zijn hoofd (iets) laat hangen. Welke kies jij? De stralende natuurlijk! Daar hoef je geen seconde over na te denken. Kom dus uit je eigen schaduw. Stop met (ver)oordelen van anderen, zoek het bij jezelf. Heb de moed om de beste versie van jezelf te worden,een prachtige, stralende, sterke bloem. En het beste komt nog. Een sterke, mooie bloem kan veel tegenwind aan. Dus als het een keer tegenzit, kun je veel aan.

Houd jij ook van stralende bloemen? Deel dan dit blog door middel van de deelknoppen onder de advertentie. Delen is helen. Ik zie graag stralende mensen om mij heen. Jij ook?

Liefs,
Judith Arendsen Logo