Tijdens de geboorte van onze neef Dirk zaten we met ons gezin in Frankrijk.  De laatste keer dat mijn zus aan het bevallen was, deden we het nog samen, bedacht ik me.  Eerst bracht ik mijn zoon Levi ter wereld en een uur later werd haar dochter Eva geboren. Hoe bijzonder is dat! De verloskundige liep van ons huis naar hun huis. We wonen naast elkaar. Maar deze keer zaten we in Frankrijk, ver weg.

We konden niet wachten om ons pasgeborene neefje  Dirk te gaan bewonderen.  Een prachtig kereltje! Na 6 dagen echter blijkt Dirk het syndroom van Down te hebben.  Het lijkt op dat moment dat de wereld van mijn zus instort. Je valt namelijk in één keer heel hard van de roze wolk! Je komt in een soort van rouwproces. Je had het je anders voorgesteld. Je had andere verwachtingen voor de toekomst.  Allerlei vragen en  rampscenario’s gaan door haar hoofd.  Zij wist, als lerares, als geen ander hoe hard de wereld kan zijn en wat voor een invloed dat zal hebben op haar andere kinderen. Hun toekomst ziet er in één keer ook anders uit.

843x561 kind met gouden randje:familie

Wat zij zich echter nog niet realiseerde, was dat zij een geweldige moeder voor Dirk zou worden. Het zieltje Dirk had zich geen betere moeder kunnen uitzoeken! Hij had zich ook geen betere vader, broer en zus kunnen uitzoeken. Tijdens het koffie drinken met  Marian, een ontzettend liefdevolle kraamverzorgster, zei ik uit het niets: “Het gaat een kind met een gouden randje worden.  Ik voel heel sterk dat Dirk een bindende factor gaat worden in onze hele familie”. Maar was dat niet te makkelijk gedacht van mij? Ik ben zijn tante en draag niet de verantwoordelijkheid voor zijn opvoeding.

 

 

In de loop der jaren, Dirk is nu 6 jaar oud,  heeft hij al vele harten veroverd. Het is een ontzettend lief mannetje, dat van muziek houdt en dat op ieder gezicht een glimlach tovert. Hij heeft echter ook een sterk eigen willetje, is  ontzettend aanhankelijk en slokt soms alle energie op.

Hij heeft een talent om mensen om zijn vinger te winden met de traantjes, die over zijn wangetjes bingelen om zo toch zijn zin te krijgen.  Maar net  als ieder kind moet je hem leren wat wel en niet mag.

Af en toe komt ook nog verdriet om de hoek kijken. Niet door Dirk, maar veroorzaakt door instanties in Nederland, waar we helaas afhankelijk van zijn.  Instanties die je vaak tegenwerken,  je in de steek laten en die je eerder uitputten, verdriet doen dan ondersteunen.  De sterke familieband die we hebben, is dan wellicht een pleister op de wonden. Hij wordt omringd door veel mensen die van hem houden, die hem willen beschermen en helpen bij zijn ontwikkeling.

Het is de kunst om kracht te putten uit zijn vrolijke kijk op het leven en zijn liefde.  Om te zien wat Dirk meegeeft aan een ieder die hem mag ontmoeten!  Dirk spiegelt mensen, verbindt mensen en haalt ze uit hun comfortzone. Hij haalt het beste uit jezelf! Hij is liefdevol, kleurt buiten de lijntjes en is onbevangen.  Hij is bewonderenswaardig. Daar kunnen we allemaal iets van leren.  Leef, voel het leven!

843x561 kind met gouden randje:kindje down

Dirk is een kindje met een gouden randje. Wat hij onze familie, jong en oud,  al geleerd heeft, is ontzettend belangrijk: ieder kind is uniek en heeft zijn eigen belangrijke bijdrage aan deze wereld. Kijk naar wat ze te vertellen hebben en leer ervan.

Liefs,
Judith Arendsen Logo

 

 

Enkele linkjes :
Zó is Downsyndroom
De Upside van Down
Stichting Down Syndroom kern Doetinchem
Facebook Down in Doetinchem
Twitter Down in Doetinchem @kerndoetinchem