Soms zijn er confrontaties of gebeurtenissen, die je diep in je hart raken. In jouw ogen wordt deze pijn veroorzaakt door de ander en richt je al je frustraties op deze persoon of situatie. Is dat wel de juiste conclusie? En wat is het verschil tussen ego en ziel? Vanuit welke invalshoek kunnen we dit ‘probleem’ het beste bekijken.

Het ego zegt, ga de strijd aan! Ons ego vindt het heerlijk om jaloers, boos, gefrustreerd, bang of bezorgd te zijn. Deze gevoelens zijn verslavend. We kunnen met z’n allen uren kletsen/roddelen over onze frustraties en deze hierdoor ook nog voeden.  We zijn dus met z’n allen de energie laag aan het houden, terwijl geluk juist uit hoge energie voortkomt.

843x481 duik in je schaduwzijde:yoga

Onze ziel zegt echter: wat kunnen we van de situatie leren? Waardoor ontstaat de pijn? Waarom raakt iemand mij zo diep? Je moet dus echt naar binnen keren en op onderzoek uitgaan. Je moet je schaduwzijde opzoeken. Het vinden van de pijn is de eerste stap. Het oplossen ervan is van een andere orde. Vaak luisteren we naar ons ego en projecteren het liever op een ander.

Soms komt er iets op je pad waardoor je noodgedwongen zult moeten groeien. Eerst reageer je krampachtig  en wil je het nare gevoel ontkennen, je wilt controle houden over je gevoel, zelf bepalen welke kant je opgaat. Hierdoor ontstaat de pijn.  Je zoekt de oorzaak bij de ander en wordt boos op de ander. Maar de ander heeft vaak geen idee wat zijn/haar gedrag bij jou teweegbrengt. De ander kan je alleen klein laten voelen, als jij dat toestaat. De ander kan je alleen kwetsen als jij dat toestaat. Als jij volledig in je eigen kracht staat, kan niemand je snel raken.

Eigenlijk moet je de ander bedanken, dat ze jou in je kracht willen zetten. Als jij je kwetsbare kant ziet, erkent en ermee aan de slag gaat, wordt het je kracht. Hoe mooi is dat! Voel de pijn, neem de tijd om het te verwerken, gewoon door er liefdevol mee aan de slag te gaan. Het hoort bij jou, aanvaard het. ´Behandel een ander als uzelf´ staat in de bijbel. We behandelen echter de ander vele malen beter dan onszelf. Het wordt tijd dat we onszelf ook liefdevol behandelen en geduld hebben in het proces dat we hier doorlopen. Je zult zien dat je dan steeds minder gedoetjes aantrekt. Ga je er niet mee aan de slag, dan zul je nieuwe mensen ontmoeten, die je de les proberen te leren, totdat je het inziet. De keuze is aan jezelf. Niemand dwingt je. Je kunt luisteren naar de stem van je ego of van je ziel. Je kunt je kop in het zand steken of het zand uit je ogen halen. Welke kies jij?

843x562 duik in je schaduwzijde:namasté

Ik kies voor zelfontwikkeling, dus voor de ziel. Het is niet eenvoudig. Je moet door vele oude pijnlijke lagen, maar het is de moeite waard! Het klinkt zweverig, maar het is niet meer dan kijken naar jezelf in plaats van naar de ander. In je eigen kracht gaan staan, in plaats van je te laten ontkrachten.

Delen zou lief zijn. Delen is helen.

Liefs,
Judith Arendsen Logo