Verhalen uit de praktijk.

Is het een lust of een last?

Tegenover mij zit met een prachtig mens. We hebben al meerdere sessies samen gehad. Vandaag echter hangt er iets moois in de lucht, voel ik. Hij heeft er zin in. Hij staat voor het nemen van belangrijke beslissingen. Een zoektocht noemt hij het zelf. De ene keer vol energie en de andere keer down. Ik krijg al snel door dat de wereld aan zijn voeten ligt. Hij voelt zich echter als een geblinddoekte hond. Geen zicht en helderheid en soms stoot hij zijn neus. Zicht en helderheid is dus wat hij nodig heeft.

Het hoge woord is eruit. Hij wordt niet meer blij van enkele van zijn bedrijven. Ik vraag hem zijn bedrijven uit te tekenen. Terwijl hij zijn bedrijven op papier zet, geeft hij aan dat hij met de gedachte loopt een bedrijf te verkopen om zich te kunnen focussen op zijn nieuwe bedrijf. Een bedrijf dat veel beter bij hem past. Een nieuwe weg, die hij wil inslaan.

Hij kijkt bezorgd. Hij wil niemand teleurstellen. Ik zie verdriet en angst in zijn ogen. “Wat gebeurt er met de medewerkers? Ik help ze altijd als er problemen zijn”, spreekt hij bezorgd uit.

Ik krijg de vraag door, die ik hem mag stellen: “Is het een lust of een last?”

“Lust geeft energie, vreugde, sprankeling, zingeving, gaat als vanzelf, voelt vrij.
Last kost energie, geeft frustratie en voelt als verplichting”, geef ik hem door.

Judith Arendsen - Het is mensenwerk

Het antwoord is direct duidelijk: “Een last”, zegt hij. “Maar ik kan de mensen niet in de steek laten.”
Mij wordt het beeld getoond van een stompje, dat aan hem vastzit en nog meelift.

Ik hoor mezelf de vraag stellen: “Is er iemand in dit bedrijf geschikt om het over te nemen?”
Ook deze vraag is snel beantwoord: Ja!

“Wie houdt je dan tegen?”, vraag ik hem. Uiteindelijk zijn we het altijd zelf, die ons tegenhouden.

Je voelt je verantwoordelijkheid voor mensen en zaken, doordat je deze taak als kind al op je hebt moeten nemen. Vaak hebben we de plek van een ouder ingenomen, omdat de ouder deze  verantwoordelijkheid niet nam. Je wilt de ander gelukkig zien, blij maken, voor problemen behoeden. Problemen, die jij als mens ook ervaren hebt. Dat is een hardnekkig patroon, dat je automatisch draait. In deze stand denk je je fijn te voelen en nuttig.  Het is niet fijn, maar bekend. Het is een last en geen lust.

Er komt rust over hem heen. Er is al lang een opvolger, weet hij.  Hij mag en kan het bedrijf in vertrouwen overdragen. De keuze is gemaakt, zijn ogen stralen. Hij heeft zin in zijn eigen, nieuwe weg. Een nieuwe weg gebaseerd op lust, krijgen van energie, bezieling, plezier en vreugde. Hij kiest nu voor het eerst van zijn leven écht voor zichzelf in pure vorm. Hij kiest voor vrijheid boven verplichting. Een mooie openbaring, blikopener.

Wat een mooie afsluiting van een prachtige sessie. Wat werk ik toch graag mét mensen. De meest simpele vragen, geven vaak de meest heldere inzichten. Met helderheid kunnen we makkelijk stappen zetten. Het geeft rust en vertrouwen.

Liefs,

Judith Arendsen Logo

Deze casus is met toestemming geplaatst. Met oog op privacy van de client is er een foto gebruikt uit Shutterstock en niet van de client.